Arxiu del blog

dissabte, 6 de febrer del 2016

Josep Fusimanya

MEMÒRIA HISTÒRICA

FITXES DE MILITANTS.

8: JOSEP FUSIMANYA

Josep Fusimanya Fàbregas, (Barcelona, 1098 - Shúbino, Crimea 1943) era treballador de la Companyía de l'Electricitat de Barcelona, i n'esdevingué un membre actiu del seu Sindicat. Ingressà a les Joventuts Socialistes i més tard fou membre de l'agrupació del PSOE a Barcelona. En ambdúes organitzacions ocupà llocs de direcció en diverses ocasions. Fou un dels impulsors de la fundació del PSUC el 1936 i tot i que solia assistir a les reunions ampliades del Comité Central del Partrit, mai no n'arribà a ser membre.
Als inicis de la Guerra Civil marxà al front com a Cap Polític de 2 Batallons que integrats en la 132ª Brigada Mixta, intentà reconquerir Mallorca als feixistes, de la mà del Coronel Albert Bayo. Participà en fets bèlics a Montalbán, ja com a Comissari Polític de l'11ª Divisió de l'Exèrcit Popular de la República (Comandada per Líster). En aquest càrrec va substituïr a Santiago Álvarez, destituït per Prieto, i finalment fou promogut a Comissari del XVè Cos d'Exèrcit comandat pel també mític Manuel Tagüeña.
Participà en la Batalla de l'Ebre i en la batalla de Catalunya prengué part en accions de reraguarda per tal de cobrir La Retirada a l'Exèrcit de la República.
En acabar la GCE, marxà a la URSS, després de passar per Argelers. A la Unió Soviètica es dedicà un temps a estudiar i aprendre rus i el 1941 s'incorpora en una Unitat Especial de l'Exèrcit Roig i duu a terme nombroses accions contra l'exèrcit Nazi. El 1943 morirà junt amb altres companys de la Unitat (tots membres del PSUC + 2 soldats soviètics més), en una acció a la península de Crimea. Junt amb en Josep Fusimanya hi moriren també sota les bales de les tropes nazis invasores: Pere Pachamé, Miquel Boixó, Joan Pons, Josep Peral, i José Luis Vara. Tots ells han rebut honors de la Unió Soviètica, i les seves restes descansen en un paratge a la ciutat de Shúbino -a Crimea- on s'hi ha erigit un monument que honra llur memòria i les gestes que dugueren a terme.
Josep Fusimanya Fàbregas estava casat amb Ramona Trias, amb qui va tenir una filla nascuda el 1934 i que va ser una de les anomenades 'nens-nenes de Rússia; allà va estudiar i va créixer fins que, anys més tard, es va repatriar a Espanya.





Per saber-ne més:

Els comunistes i la II Guerra Mundial. Josep Puigcseh.

Catalans a Crimea.

Article Gregori López Raimundo: 'Homenatge als militants del PSUC caiguts per la llibertat' 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada