Arxiu del blog

diumenge, 14 de febrer del 2016

Núria Munt Tomàs

MEMÒRIA HISTÒRICA

FITXES DE MILITANTS.

11: NÚRIA MUNT I TOMÀS

 

Nuri Munt i Tomàs, nascuda a Barcelona l'any 1921, va ingressar amb l'esclat de la guerra a les JSUC i va treballar com a secretària d'Hilari Arlandis, el vell dirigent del PCE a Catalunya i aleshores membre de la direcció del PSUC, quan va ser nomenat responsable de l'Escola de Comissaris Polítics de Sant Cugat del Vallès (Rebatejat durant la guerra com 'Pins del vallès').
Els seus dots de taquígrafa la van dur a aixecar acta de nombroses reunions de les JSUC. La seva tossuderia, negant-se a baixar als soterranis, li va fer salvar la vida quan una bomba, que es va escolar pel forat de l'escala, va destrossar el cap de l'Hilari Arlandis, i va matar 12 persones més, en el bombardeig criminal de Figueres, pocs dies abans de creuar la frontera. Després d'un èxode esfereïdor per França, i amb l'ajut dels refugiats, va aconseguir retrobar-se amb la família, menys amb la seva germana petita, l'Angelina, que va morir.
Les coses i la vida encara es van complicar més amb l'ocupació alemanya i la família va decidir tornar a Barcelona, el gener de 1941. Ben aviat la Nuri va entrar en contacte amb la resistència clandestina del PSUC incorporant-se en el grup dirigit per l'Albert Assa Anavi -el Turc-. Pocs mesos després, la Brigada Político-Social va desarticular per segona vegada la direcciuó clandestina del Partit, coneguda també com el 'Grup Assa'.
Una vintena llarga de militants, la majoria forjats durant la guerra, van ingressar a la Model, mentre les dones eren internades a la presó de les Corts, on actualment s'hi ubica 'El Corte Inglés de la Diagonal'; entre d'altras, la Clara Pueyo i la Maria Salvo, detinguda amb el seu germà Ferràn a Madrid.
L'onze de Novembre de 1943 l'Albert i la Nuri baixaven pel carrer balmes, un per cada vorera i a una certa distància, com sempre ho feien per raons de seguretat. La Nuri -de 22 anys- es palpava la panxa discretament per sentir els moviments de la criatura que portava dins del seu cos prim com un llumí. Aquell maleït dia de Sant martí, a la cantonada amb el carrer Provença, un oficial de la Presó Model, que sortia per les escales dels ferrocarrils Catalans, la va reconèixer com la noia que anava a visitar al Turc, i li va barrar el pas tot preguntant-li pel parador del fugitiu. L'albert Assa i altres dirigents del PSUC varen fugar-se de la presó Model en una espectacular fugida anomenada 'Prendre el Vol' i que va consistir en la falsificació de permisos de sortida amb la firma del jutge: dias abans s'havia sabut que es pretenia traslladar-los a Madrid, jutjar-los i condemnar-los a mort per les seves activitats contra el Règim. L'espectacular fugida va fer omplir de ràbia els funcionaris de la Model.
La Nuri va intentar fugir, endebades, però el funcionari la va entaforar dins d'un taxi en direcció a la Model. L'albert va reconèixer el fill de puta del Lara i girà cua serrant les dents i accelerant el pas. Hores després seria traslladada a la Jefatura de Via Laietana i començarien els interrogatoris d'en Creix, que es perllongaren durant 15 dies en un via crucis dolorós, del qual només la va protegir la seva condició d'embarassada. Ni una sola paraula delatòria va sortir de la seva boca.
L'abril de 1944 la Nuri va parir un infant preciós que va omplir de vida i de joia la presó de dones de les Corts. Tot i la seva condició de mare soltera, la directora va comminar-la a batejar-lo en la fe de Crist. El seu pare, un menjacapellans notori, va llogar 4 cotxes per anar a buscar-lo a la presó i porta-lo, acompanyat de tota la família, a la Catedreal. El Turc, d'amagat, va seguir la cerimònia feliç de poder veure -de lluny- al petit Carles i rabiós alhora de no poder-li omplir la cara de petons. Tanmateix, no li faltaria de res, i a finals de juny de 1944, 3 setmanes després del desembarcament de Normandía, l'Albert Assa tornava a ingressar a la presó Model. Condemnat a mort, la pena li fou commutada i va ser traslladat, primer, a la presó d'Alcalá de Henares i, posteriorment, a la de Las Palmas de Gran Canaria. A les darreries de 1945, la Nuri Munt va sortir de la Presó de Les Corts, amb llibertat condicionada i l'obligatorietat de passar a signar per la comissaria de policia cada 15 dies, fins que va aconseguir l'autorització per traslladar la seva residència a Las Palmas. Quan l'Albert va sortir en llibertat s'exiliaren a Barranquilla (Colòmbia) el 1952.
La Nuri Munt i l'Albert Assa varen tenir 2 fills: l'Albert (traspassat fa pocs anys) i la Nuria, actualment professora a la Universitat de Los Angeles-California.

Text: Andreu mayayo i Artal. 'Treball: 1936-2006'.

Per saber-ne més:

Evasió a la presó de dones de Les Corts


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada