Arxiu del blog

dissabte, 27 de febrer del 2016

Manuel Donaire Moreno

MEMÒRIA HISTÒRICA

FITXES DE MILITANTS. 

21: MANUEL DONAIRE MORENO.

 

 

Manuel Donaire Moreno, jornaler i ferrer; comunista, membre del PSUC (La Atalalla, minas de Riotinto, Huelva, 1911- Camp de la Bota, Barcelona, 25 de febrer de 1946).
Després de la caiguda de la direcció del PSUC de l'interior el 1940, la direcció del partit a França decidí enviar-lo a Barcelona amb l'objectiu de muntar una altra vegada una nova estructura organitzativa. Membre del Comité Executiu de l'interior del PSUC, en fou secretari d'organització. Detingut el setembre de 1941, amb altres companys, mantingué la militància a la presó Model, on s'hi amuntegaven més de 5.000 presos, uns 500 dels quals eren membres del PSUC, partit que hi tenia organització interna pròpia. Donat que les presons estaven abarrotades, alguns presos havien de fer tasques administratives i de neteja. Així, Josep Solé Barberà, per exemple, va aconseguir editar alguns números de 'Treball' des de la impremta de la pròpia presó, on s'editaven els butlletins de Falange Española. El 20 de juny de 1943, Manuel Donaire s'escapa de la Model juntament amb Albert Assa i Antoni Pardinilla, sortint per la porta principal amb un document falsificat de presó atenuada. En sortir marxa cap a França però torna novament el juny de 1944 i s'incorpora a un grup guerriller del PSUC format pel mateix Manuel Donaire Moreno i Francesc Serrat Pujolar 'Cisquet', Joan Arévalo Gallardo, Joan Fortuny, Eduard Segrià Domènec i Joan Travé. Inicialment actúen a la Garrotxa, però la pressió de la Guàrdia Civil és molt dura i baixen fins a la zona de Manlleu, St. Hipòlit de Voltregà i Aiguafreda, on duen a terme diferents accions de sabotatge. També s'instalen un temps a les muntanyes de Tarragona, on fan un cop mediàticament molt potent i que desconcertà el Règim franquista: l'assassinat del Cap de Falange Espanyola a Reus el divendres Sant en plena Processó del Silenci.
A principis de 1945 la direcció del partit decideix transferir el Grup de Serrat i Donaire a Barcelona per reforçar la guerrilla urbana, però no duren gaire temps. Després de l'atracament a l'Hotel Magòria de la capital catalana, són detinguts, torturats i empresonats. La caiguda d'aquests guerrillers va anar acompanyada de nombroses detencions de membres del partit.
A primers de febrer de 1946 se celebra el Consell de Guerra i se sentencíen 4 condemnes a mort que són executades la matinada del 25 de febrer de 1946 al Camp de la Bota de Barcelona.
Juntament amb Manuel Donaire Moreno, de 35 anys, aquell 25 de febrer varen ser afusellats acusats de delictes de 'comunisme', rebelió i bandidatge els també membres del Partit Socialista Unificat de Catalunya, Francesc Serrat Pujolar (22 anys), Joan Arévalo Gallardo (27 anys), i Joan Hernández Lizán, de 35 anys.

Per saber-ne més:

Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans.

Mort al Camp de la Bota

Todos los nombres: Manuel Donaire Moreno

1 comentari:

  1. En Manuel Donaire Moreno no pertanyia al grup de Francesc Serrat. El van afusellar amb ell i amb en Joan Arévalo (que sí que era del seu grup) però procedia d'una altra causa, el sumaríssim 032872 de 1944 referència 58616 a Llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme (1938-1978). Amb ells també van afusellar a Joan Hernández Lizán d'una causa diferent, la 034123 de 1945, referència 61307 a l'esmentada llista.

    ResponElimina