Arxiu del blog

dilluns, 8 de febrer del 2016

Carmen Espinosa Juanós

MEMÒRIA HISTÒRICA

FITXES DE MILITANTS.

9: CARMEN ESPINOSA JUANÓS

 

 

Malauradament, ben poca cosa en sabem de la vida de la Carmen Espinosa Juanós. Va néixer el 6 de Juny de 1914 en el sí d'una família originària d'Alcanyís, i va morir el dia 10 de juny de 1944 cremada viva pels nazis. La trobem treballant en una fàbrica tèxtil de Barcelona primer, i més tard en el servei domèstic d'una família benestant barcelonina.Després de 1936 se'n perd el rastre. Era membre del PSUC i -com tants d'altres- va haver de marxar a l'exili el 1939.
Un cop a França aconsegueix agrupar-se amb part de la seva família a la població d'Oradour-Sur-Glane, a uns 10 quilòmetres de Limoges i treballar i portar una vida més o menys normal.
El dia 7 de Juny de 1944 -l'endemà del desembarcament aliat a Normandía- la Resistència Comunista fa un atac a un convoi de tropes alemanyes causant una seixantena de baixes entre morts i ferits. L'atac es produeix a la població de Tulle.
La resposta nazi fou immediata: un Batalló de la "Panzerdivisionen SS" que es dirigía a Reforçar les líneas de defensa de Normandía, va prendre a primera hora de la tarda el tranquil poblet de Oradour-Sur-Glane, perquè sospitaven que s'hi podien haver amagat els autors de l'atac anti-nazi del dia 7.
Els alemanys desallotjaren totes les cases i granges veïnes i varen situar els homes formats enmig de la plaça del mercat, i les dones i nens els varen fer entrar a l'església del poble. De seguida s'iniciaren les execucions de tots els homes de totes les edats a sang freda i, -sense escrúpols- varen incendiar l'església llençant-hi granades de fum, la qual cosa provocà el caos i una desbandada en l'intent de sortir de l'església en flames, intent de fugida que fou avortat pels SS que dispararen a totes les dones i nens que intentàven sortir d'aquell pavorós incendi. El resultat final fou que dels 643 habitants del poble, 642 varen morir assassinats aquell 10 de juny de 1944 en el poble d'Oradour Sur Glane. 150 homes, 240 dones i 252 nens foren massacrats i cremats vius pels soldats alemanys, rabiosos pel cop rebut dies anteriors a mans de la Resistència comunista.
Entre les víctimes, una vintena d'espanyols -provinents de l'exili i del patiment d'una altra guerra- que havien arribat al poble el 1941, i on s'havien integrat i hi treballaven amb normalitat. De fet, alguns dels nens i nenes morts ja havien nascut a Oradour. Entre les víctimes, hi trobem la Carmen Espinosa Juanós, de 29 anys.
El poble fou arrassat completament i després de l'alliberament fou conservat tal i com va quedar després d'aquell infernal dia de fúria nazi. Actualment un Memorial recorda les víctimes d'aquest genocidi.

Per saber-ne més:

Orador-Sur-Glane, 10 de juny de 1944, per Juan M. Calvo Gascón

Una matanza nazi con 24 víctimas republicanas

Biblioteca de la Deportación: 'Oradour-Syr-Glane'




  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada