Arxiu del blog

dimecres, 24 de febrer del 2016

Lluís Fernández 'Roca'

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS.

19: LLUIS FERNÀNDEZ 'ROCA'.

Lluís Fernàndez, conegut com en 'Roca' en els temps de la clandestinitat més tenebrosa -1939 i primers anys 40s-, fou un dels dirigents de la Delegació del Comité Central del PSUC a l'interior després de la caiguda de l'anterior, la que formàven Pardinilla, Donaire i Assa.
Vicente Peñarroya, Lluís Fernàndez 'Roca', Ramón Oró i Angela Santamaria constituïren la nova direcció que substituïa a l'anterior, detinguda i empresonada. Tots ells sospitaven de l'enllaç enviat des de França per Olaso, que pensaven que podria tractar-se d'un infiltrat de la policía. Així ho creien la Teresa Hernández i l'Alejandro matos, el ferroviari secretari general del PSUC a Barcelona assassinat a Jefatura. L'atmòsfera de la delació i l'ombra de la sospita era molt present en l'activitat clandestina dels anys de plom de la postguerra. La detenció de Ramón Oró va desencadenar la caiguda del grup de Lleida (amb en Fèlix Monge i Joan Carulla), i el de Reus (amb l'Àngel Olaya al capdavant), i va deixar molt compromesos a Peñarroya i 'Roca', objectiu prioritari del Comissari Polo i els seus homes. 2 mesos després, la caiguda s'amplía a Barcelona i especialment a la direcció de les JSUC, l'aparell d'impressió i altres membres de la delegació, entre els quals Lluís Fernàndez 'Roca' que n'era el responsable d'organització. Un dels detinguts fou en Josep Fornells, secretari general de les JSUC (que era el company sentimental de Soledad Real, militant també de les JSUC). L'acarnissament del Comissari Polo i els seus 'Gestapos' fou tal que Josep Fornells va morir a 'Jefatura' al cap de 3 díes.
Lluís Fernàndez 'Roca', anava caminant pel carrer Pelai de Barcelona (agost de 1942) per assistir a una cita del partit quan va veure alguna cosa que no li va agradar. En l'intent de fugida i per tal de desorientar al policía que el seguía, va voler pujar a un tramvia però va caure sota les rodes del vehicle en marxa, situació que li va causar la mort. Les circumstàncies son extranyes, atès que els companys d'en Roca diuen que fou empès sota el tramvia per un altre policia que hi anava a dins. Fora com fos, el cert és que l'organització del PSUC a l'interior tornà a quedar molt debilitada, però només per poc temps, perquè les organitzacions de Manresa, Reus, Tarragona i Barcelona tornaren a posar-se en funcionament amb altres companys, esdevenint novament un malson per l'aparell repressor del Règim.
Lluís Fernández 'Roca', un dels artífex de la creació de les JSUC, fou un militant compromès i disciplinat que quan va haver d'anar-se'n a l'exili el 1939 fou reclòs per les autoritats franceses al castell-fortalesa de Cotlliure, una autèntica presó especial per dirigents comunistes espanyols considerats 'perillosos' pel Govern francès. Del Fort de Cotlliure no se n'ha parlat massa, però el 1939 fou habilitat com a  camp de càstig per als combatents de l'exèrcit republicà espanyol, especialment pels seus quadres comunistes. Fou un lloc terrible, considerat pels propis oficials francesos com el penal més dur i denigrant del país. Allà hi anaren a parar nombrosos membres del PSU de catalunya, com el propi Lluís Fernàndez 'Roca', Miquel Valdés, Miquel Ferré, García Lago, Jaume Girabau, Pere Valverde, Manuel Trueba, Àngel Estivill, Vilella, Pere Pujol, Josep Serradell, Quílez, Brunet, Panicello, Picanyol... i tants d'altres.  
'Roca' forma part de la llarga llista de militants del partit que varen perdre la vida en les circumstàncies de la lluita i el combat contra la dictadura del General Franco. Mai va delatar a cap company i mai el varen detenir.

Per saber-ne més:

Memòries de Soledad Real.

Conferència Gregorio López Raimundo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada