Arxiu del blog

dissabte, 12 de març del 2016

Teresa Hernández Sagués

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS. 

31: TERESA HERNÁNDEZ SAGUÉS.

 

Lloc i data de naixement: Brugondo, Ávila, 1900.La seva familia es va traslladar a principis del S. XX a Barcelona; els seus germans ja hi van néixer. Treballadora, activista sindical i d'esquerres, es va casar amb Roldán Cortada, secretari de Rafael Vidiella, am qui va tenir un fill. L'abril de 1937 va ser assassinat a Molins de Rei per un escamot de la CNT-FAI.
Militància: En finalitzar la guerra, la Teresa formava part de la direcció clandestina del PSUC intentant, juntament amb altres companys, reorganitzar el partit. Però hi havia un confident de la policía infiltrat i les van detenir a ella, a la seva germana, a la Maria Domènech i a la Maria González. Totes militants del
PSUC. La van portar a Jefatura i la van maltractar i torturar. El judici
va durar tres dies i la van condemnar a pena de mort, junt amb la seva germana i la Maria Domènech. Al final van commutar-li la pena per 30 anys de presó.
Va passar per el penal de les Corts i la Model. Va sortir el 12 de maig de 1956, després d’estar quasi divuit anys tancada, amb la condició de desterrar-la lluny de Barcelona. Va anar-se'n a viure a un poble d'Avila, molt conservador i franquista, cosa que no la va fer feliç.  Al sortir d’allà no va continuar militant ja que va estava molt desmoralitzada.

Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada