Arxiu del blog

diumenge, 8 de maig del 2016

Joan Blázquez Arroyo

MEMÒRIA HISTÒRICA. 

FITXES DE MILITANTS. 

68: JUAN BLÁZQUEZ ARROYO.


Ofrena floral als maquis caiguts a Toulousse. Joan Blázquez és el nº 2.


Joan Blázquez Arroyo (Bossost, Val d'Aràn, 1914 - Rabat, Marroc, 1974) fou un activista, comunista, maquis, doctor en Dret, lluitador antifeixista contra els nazis a França i com a Cap Guerriller a l'Espanya franquista. Militant del PSUC des del dia de la seva fundació fins la seva mort a l'exili al Marroc en 1974.

Fill d'un enginyer de mines andalús que havia anat a treballar a la Vall d'Aran, inicià la seva militància comunista en els anys 30. Intel·lectualment superdotat, féu estudis de batxillerat a Girona i es doctorà en dret a Madrid el 1936. President de la Mancomunitat de Municipis de la Val d'Aràn i alcalde de Bossost en representació de la UGT i el PSUC a l'esclat de la Guerra Civil, s'allistà a la 27 Divisió de l'Exèrcit republicà, dins el qual arribà al grau de coronel, passant després a ocupar el càrrec de comissari general de la 60 Divisió.
Exiliat el 1939 a França, a finals de 1942, acusat d'activitats terroristes, fou detingut i empresonat a Tolosa de Llenguadoc, d'on passà als camps de Noé i Vernet d'Arieja. L'octubre de 1943 aconseguí fugir i s'integrà immediatament a la Resistència contra els alemanys, amb el sobrenom de Cèsar.
Membre de la comissió política i militar dels aparells del PCE i el PSUC a França, fou comissari polític i instructor de l'Agrupació Guerrillera Espanyola (1943-1944), dins la 1a Divisió desplegada a la zona de Gers, els Alts Pirineus i l'est dels Baixos Pirineus. Arribà a Cap d'Estat Major dels guerrillers espanyols i general en el moment de l'alliberament de França per les tropes aliades, durant el qual fou ferit en un braç. Entre el desembre de 1944 i el març de 1945 actuà com a Cap d'Estat Major del Grup dels Batallons de Seguretat i l'estiu de 1946 rebé la distinció de Cavaller de la Legió d'Honor de la República i la Medalla de la Resistència Francesa.
Fundà l'Amical des anciens FFI (Forces Franceses de l'Interior) et résistants espagnols (1945). Mantingué la seva militància política comunista en el PSUC a l'exili i fou membre del Casal Català de Tolosa de Llenguadoc.
Durant els anys d'exili féu estudis de lletres a París i d'enginyer agrònom a Praga. Entre 1948 i 1959 residí a Txecoslovàquia, enviat pel PCE, que li encomanà la representació al Consell Mundial de la Pau, a Viena (1959-1960). Aquell darrer any fou expulsat de França en compliment d'un ordre dictada deu anys abans i s'establí al Marroc fins a la seva mort, al servei del govern en les explotacions forestals entre Rabat i Casablanca. Políglot, parlava Català, Castellà, Aranès, Francès, Anglès, Txec, Rus i Àrab.
La seva companya, Lola Clavero maestro (1914 - 2004), retornà a Espanya el 1976. Joan Blázquez i Lola Clavero foren parella des de molt joves. Ambdós eren aranesos de Bossost, i tots dos foren un Resistents. Varen resistir amb fermesa i coratge tots els embats amb els que s'hagueren d'enfrontar en els diferents exilis que els hi tocà viure en la seva condició de partisans antifeixistes: França, Txecoslovàquia, Marroc, però sempre amb l'Aràn en el cor i la seva militància comunista en el cap.



El fons personal de Joan Blázquez Arroyo es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons aplega la documentació generada i rebuda per Joan Blázquez en el desenvolupament de la seva activitat militar i política a l'exili i la resistència, així com l'aplegada per Melquíades Calzado sobre la figura del general. Inclou la documentació identificativa, salconduits, permisos de residència i ordre d'expulsió de França, els carnets d'afiliació política i sindical i com a membre de les associacions d'antics combatents de la resistència, d'estrangers i d'internats en camps de concentració. Entre la documentació militar, destaquen les certificacions emeses per diversos comandaments de l'exèrcit francès, que acrediten els seus serveis a la resistència; de la seva estada a Praga, la documentació acadèmica, diplomes i retalls de premsa que testimonien les seves activitats polítiques. Dins la documentació relativa a les associacions d'antics combatents, el fons inclou un llistat de morts al camp de concentració de Vernet d'Arieja, circulars, correspondència i publicacions. El fons conté finalment diversos treballs sobre el general aplegats per Melquíades Calzado de Castro.

Per saber-ne més: 

El XIV cuerpo de guerrilleros españoles.

Juan Blázquez 'General César' y Lola Clavero.

1 comentari:

  1. La foto inicial ("ofrenda foral...") es una reproduccion - sin permiso y sobre todo sin referencia a su origen, y tampoco al contexto - de la foto que poseo como nieto de Rafael DEL BOSQUE. El texto manuscrito es de la mano de mi abuelo. Les ruego tomen contacto conmigo. Enrique FARRENY DEL BOSQUE, presidente nacional de la "Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols en France - FFI" Pueden escribirme aqui: aagef.ffi@free.fr

    ResponElimina