Arxiu del blog

dissabte, 4 de juny del 2016

Eduard Segrià Domènech

MEMÒRIA HISTÒRICA.

FITXES DE MILITANTS. 

84: EDUARD SEGRIÀ DOMÈNECH


Eduard Segrià Domènech va néixer a Ulldemolins (Priorat, Tarragona), el 1914. Era pagès i fill de pagesos no propietaris.
Durant la guerra civil, prengué part del desembarcament a Mallorca organitzat pel Capità Albert Bayo, i també en la defensa de Madrid i en diferents batalles a Catalunya, en el Front del Segre i l'Ebre, on resultà ferit. El 1939 s'exilía a França i és internat en els camps de Vernet i Septfons. Durant la invasió nazi participa en els grups de la resistència promoguts pel PSUC i forma part de l'Agrupació Guerrillera, vinculada als comunistes. El 1945 retorna a Catalunya, format ja com a guerriller, i s'estableix amb el grup d'en Francesc Serrat Pujolar 'Cisquet' a la zona d'Olot; més endavant marxen cap a les muntanyes de Prades i Montsant, a les comarques tarragonines, per establir-hi una base guerrillera amb altres companys: formen el grup 'Joventut Combatent', vinculat al PSUC. Porten a terme nombroses accions armades, entre les quals l'assassinat de l'alcalde de Cornudella de Montsant, Miquel Martorell garau, i el Cap de la Falange de Reus: Camilo Morales Cortés.  
Traslladat el grup a Barcelona degut a la forta presió de l'Exèrcit, els grups falangistes i la Guàrdia Civil, es produeix una caiguda arrel de la detenció de Raquel Pelayo 'Rebeca', una membre de les JSUC que actuava per lliure i que va propiciar, involuntàriament, una detenció en cadena de l'estructura guerrillera i de la direcció del PSUC a l'interior, inclòs Jesús Monzón, responsable guerriller i de l'operació 'Vall d'Aràn'. 

Eduard Segrià fou detingut i torturat junt amb molts d'altres companys; Després de complir una llarga condemna de presó, fou jutjat el 8 de febrer de 1950 en el Procediment Sumaríssim Ordinari  34026, (TMTT 71106), amb acusació ADH, i filiació al PSUC, executat el 7 de juliol de 1950 i enterrat en el cementiri de Montjuïc. 

Per saber-ne més:

'Los de la sierra': Eduard Segrià Domènech

Llistat d'executats a Catalunya: Eduard Segrià.

Diccionari biogràfic del Moviment Obrer: Eduard Segrià

'Priorat Digital': qui va matar l'alcalde de Cornudella?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada